Hyppää sisältöön

Pienennä ympäristövaikutuksia

Ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartan visiona on ammatillinen koulutus, joka rakentaa hiilineutraalia ja luonnon kantokyvyn rajoissa toimivaa yhteiskuntaa. Kestävän tulevaisuuden taitoja opitaan parhaiten oppilaitoksissa ja työpaikoilla, jotka myös itse uudistavat toimintaansa kestäväksi. Ilmasto- ja luontovaikutuksensa huomioimalla ja niitä pienentämällä oppilaitoksesta tai työpaikasta rakentuu toimintaympäristö, jossa kestävää elämäntapaa opitaan osana arkea. Oppilaitos tai työpaikka voi myös omaksua aktiivisen roolin kierto- ja uusintavan talouden ratkaisujen kehittäjänä ja levittäjänä esimerkiksi alueellisesti.

Osana kestävyystiekarttatyötä on kehitetty Ammatillisen koulutuksen käyttöön sopiva hiilijalanjälkilaskennan työkalu eli hiilijalanjälkilaskuri. Suosituksena on, että tiekarttatyöhön sitoutuva oppilaitos laskee vuosittain oman jalanjälkensä ja rakentaa laskennan pohjalta päästövähennyspolut, joiden toteutumista seurataan. Hiilijalanjälkilaskennan tulokset raportoidaan yhteiselle alustalle vuosittain. Seurannalla luodaan näkymää tiekartan tavoitteiden toteutumiseen.

38

prosenttia itsearvioinnin 7/2024 mennessä täyttäneistä oppilaitoksista laski vuonna 2023 vuoden 2022 hiilijalanjälkensä ja raportoi siitä yhteisellä raportointipohjalla

Tutustu laskentaan ja laskennan tukimateriaaleihin Thinglikissä – Liity verkostoon ja saa käyttöösi työkalut ja raportointipohjat.

Etsi koulutuksia ja tapahtumia, jotka auttavat oppilaitoksen hiilijalanjäljen, luontojalanjäljen ja ympäristövaikutusten pienentämisessä.