Vuonna 2024 toteutetussa Strapetsi-hankkeen tavoitteena oli tuottaa strategisen ja pedagogisen johtamisen toimintamalli ammatillisen koulutuksen johtamisen tueksi. Hankkeessa kehitettiin johtamis- ja pedagogista osaamista organisaation eri tasoilla, kartoitettiin koulutuksenjärjestäjien hyödyntämien tietojen kattavuutta ja laatua sekä kehitettiin tiedon tuotantoon ja pedagogiikkaan liittyviä prosesseja.
Hankkeessa rakennettiin yhteistyötapoja työelämäpalveluiden uudistuksen paikallisten valmistelijoiden kanssa sekä vahvistettiin työelämäyhteistyötä. Hanke oli verkostohanke, jossa oli mukana 81 ammatillisen koulutuksen järjestäjää. Lisäksi hankkeessa oli oma ruotsinkielinen kokonaisuutensa, jonka teemat läpileikkasivat kaikkien kehittämiskokonaisuuksien sisältöjä. Jokainen hankkeessa mukana oleva oppilaitos valitsi itse omiin tarpeisiin perustuen ne sisällöt, joiden kehittämisessä halusi olla mukana.
Kehittämiskokonaisuudet ja tavoitteet
Hankkeessa toteutettiin neljä kehittämiskokonaisuutta, joiden kehittämistavoitteet tukivat toimintamallin laadintaa. Jokainen kehittämiskokonaisuus sisälsi strategiseen johtamiseen erilaisia lähestymistapoja ja näkökulmia:
- Pedagogiikan ja asiakkuuksien johtaminen
- Laadunhallinnan ja -johtamisen osaaminen
- Osaamisen ja henkilöstön johtaminen
- Tulevaisuus ja visionäärinen johtaminen
Tulevaisuus ja visionäärinen johtaminen
Neljännen kehittämiskokonaisuuden teemana oli ”Tulevaisuus ja visionäärinen johtaminen”, jossa keskityttiin siihen, miten kestävää tulevaisuutta voi ja tulisi edistää ja mahdollistaa strategisen johtamisen keinoin. Toimintatapoina olivat yhdessä oppiminen, hyvien käytänteiden jakaminen ja toisten oppilaitosten hyvien käytänteiden benchmarkkaaminen.
Keväällä vahvistettiin oppilaitosten ymmärrystä Ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartassa koottujen tulevaisuuskuvien eri näkökulmista etsien samalla myös oman oppilaitoksen kipupisteitä ja kehittämistarpeita. Syksyllä lähdettiin tekemään konkreettista kehittämistyötä oppilaitosten itse valitsemista kehittämisteemoista.
Keskeiset teemat ja yhteistyö
Keskeisiksi kestävän tulevaisuuden teemoiksi nousivat vastuullisuusviestintä ja sen johtaminen, kestävän kehityksen vieminen aidosti osaksi strategiaa, ammatillisen opettajan taidot tulevaisuudessa, sekä oppilaitokset ennakointitaidot.
Syksyn aikana pienryhmät työskentelivät näiden aiheiden parissa hyödyntäen myös ulkopuolisia palveluita. Työskentelyn lopputulemana syntyi käyttökelpoisia työkaluja oppilaitosten kestävän tulevaisuuden rakentamiseen:
- Vastuullisuusviestinnän opas (pienryhmän vetäjänä toimi Tanja Yli-Tokola, Kpedu)
- Kestävä kehitys osaksi strategiaa (pienryhmän vetäjänä toimi Hanna Kivimaa, VAAO)
- Ammatillinen opettaja 2040 (pienryhmän vetäjänä toimi Hanna Kivimaa, VAAO)
- Yleinen ennakointi (pienryhmän vetäjänä toimi Kristiina Ojala, TAI)
Strategisen oppilaitosten oman kestävyystyön rinnalla on jo aiemmissakin hankkeissa (VASKI) tunnistettu tarve alakohtaiselle yli oppilaitosrajojen ulottuvalle keskustelulle ja yhteisen tulevaisuusvision luomiselle yhdessä työelämän edustajien kanssa. Tulevaisuus ja Visionäärisen johtamisen kehittämiskokonaisuudessa lähdettiin kurottamaan kohti tätä tavoitetta edistämällä verkostomaista työskentelyä alakohtaisten vastuullisuusakatemioiden perustamiseksi. Tämä akatemiatyöskentely saatiin alkuun useilla eri aloilla:
- Kasvatus- ja ohjausalan vastuullisuusakatemia: Mukana olivat mm. Suomen Diakoniaopisto Oy, STEP-koulutus, Haapaveden Opisto, Pohjois-Savon Opisto, Kankaanpään opisto ja Kanneljärven Opisto. Akatemian tavoitteena oli sparrata ja osallistaa toimimaan vastuullisesti sekä olla yhteiskunnallinen vaikuttaja vastuullisuuteen ohjaamisessa.
- MaRa-akatemia: Yhteistyön vakiinnuttaminen matkailu- ja ravintola-alan yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien välillä. Syksyn 2024 työ toteutettiin MaRa ry:n ohjauksessa yhteistyössä TYÖ2030 ja Strapetsi-hankkeen toimijoiden kanssa.
- Elintarvikealan vastuullisuusakatemia: Mukana olivat mm. Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä, Suomen Elintarviketeollisuuden liitto, Riveria, Hami, Varia. Akatemian tavoitteena oli kartoittaa oppilaitosten ja eri toimialojen työelämän yhteistyön muotoja sekä kehittää alan vetovoimaa ja pitovoimaa.
- Kaupan alan vastuullisuusakatemia: Mukana olivat mm. BC, Mercuria, Perho, Raseko, Tredu, Gradia, Prakticum, Salpaus, Sampo, Sakky, Omnia, Samiedu, Keuda. Akatemian tavoitteena oli vahvistaa alan vetovoimaa, avointa vuoropuhelua ja tulevaisuuden osaamistarpeiden tunnistamista.
- Liikunta-alan vastuullisuusakatemia: Tavoitteena edistää tulevaisuuden ennakointia ja vuoropuhelua liikunta-alan työelämän kanssa. Mukana olivat mm. urheiluopistojen verkosto ja sen kumppanit.
- Luonnonvara-alan vastuullisuusakatemia: Tavoitteena lisätä yhteistyötä luonto- ja ympäristöalan koulutuksenjärjestäjien, alan yritysten ja muiden sidosryhmien välillä. Vuonna 2025 yhteistyötä jatketaan Kartalla-hankkeen alustaa hyödyntäen.
Lisäksi hankkeessa tuettiin ja benchmarkattiin Finanssiakatemian työtä.
Työ jatkuu
Strapetsi-hankkeen aikana saavutetut tulokset ja opit luovat hyvää perustan tulevaisuuden kehittämistyölle. Strapetsi hanke saa jatkoa uuden Strapetsi II hankkeen nimissä, entistä laajemmalla 90 oppilaitoksen verkostolla. Tavoitteena on hyödyntää aiemman hankkeen oppeja ja hienoja tuotoksia uuden hankkeen oppilaitosverkostossa. Kestävän kehityksen ja vastuullisten toimintatapojen integroiminen oppilaitosten toimintaan on välttämätöntä ammatilliseen koulutuksen tulevaisuuden rakentamisessa. On toivottavaa, että yhä useampi oppilaitos ymmärtäisi, miten strateginen johtaminen on avainasemassa mahdollistamassa tämän työn toteutumista.
Tekstin ovat kirjoittaneet Tulevaisuus ja visionäärinen johtaminen -kehittämiskokonaisuudessa työskennelleet Maria Runonen Perho Liiketalousopistosta ja Riikka-Veera Kankaanpää Suomen ympäristöopisto Syklistä.