Hyppää sisältöön

Itsearviointi: Ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartan mukainen edistyminen

Itsearviointilomake on suunniteltu työkaluksi, jonka avulla organisaatiot voivat arvioida omaa tilannettaan ja kehitystään suhteessa kestävyystiekartan tavoitteisiin ja toimenpidepolkuihin. Arvioinnin vertailupohjana toimii visio ammatillisesta koulutuksesta vuonna 2030.

Yhteisen tilannekuvan luomiseksi toivomme kaikkien ammatillisten oppilaitosten täyttävän itsearviointilomakkeen maaliskuun loppuun mennessä. Lisäksi itsearvioinlomake on sisäisen kehittämisen työkaluna käytössä myös yhteisten vuosikierrosten ulkopuolella.

Itsearvioinnin toteutus käytännössä

Lomakkeella tarkastellaan oppilaitoksen kestävyyden nykytilaa suhteessa kestävyystiekartan toimenpidepolussa asetettuihin toimenpiteisiin. Jokaisen toimenpiteen toteutumista arvioidaan neljän tason asteikolla: puuttuva, alkava, kehittyvä ja edistynyt. Lomake on tarkoitus täyttää mahdollisimman tarkasti, jotta se kuvaisi oppilaitoksen kestävyystyön tasoa ja laajuutta. Vastaaja voi itse valita, täyttääkö lomakkeen suomeksi vai ruotsiksi.

Suosittelemme henkilöstön ja muiden toimijoiden osallistamista itsearviointiprosessiin, mutta sen voi tarvittaessa suorittaa myös kevennettynä versiona esimerkiksi kestävän kehityksen koordinaattorin tai -ryhmän toimesta.

  • Ensimmäinen (vapaaehtoinen) vaihe: Henkilöstö ja muut toimijat voivat itsenäisesti täyttää oppilaitoksen itse toteuttaman samasisältöisen lomakkeen tai keskustella lomakkeen sisällöistä esimerkiksi työpajassa.
  • Toinen vaihe: Valittu ryhmä (esimerkiksi johtoryhmä tai vastuullisuustiimi) koostaa vastausten perusteella oppilaitoksen lopullisen itsearvion Kartalla – På Kartan -hankkeen tuottamalle Webropol-lomakkeelle.

Jokaisesta oppilaitoksesta täytetään vain yksi yhteinen vastaus, mutta oppilaitokset voivat kopioida kysymyksiä ja toteuttaa omia kyselyitään itsearvion toteuttamiseksi. Jos lomaketta jaetaan henkilöstölle, opiskelijoille tai sidosryhmille yksin täytettäväksi, kysymyksiin voi olla tarpeen lisätä ”En osaa sanoa” -vastausvaihtoehto. Suosittelemme varaamaan itsearvion täyttämiseen sekä siitä syntyvään keskusteluun reilusti aikaa.

Itsearviointia on tarkoitus täyttää noin kerran vuodessa mieluiten arviointikaudella tammi-maaliskuussa.

Kyselyyn liittyvät aineistot

Linkki webpropol -kyselyyn (jokaisesta oppilaitoksesta täytetään ja palautetaan vain yksi vastaus / itsearviointikerta):

Webpropol-itsearviointikysely (linkki kyselyyn, jolla vastaukset lähetetään – kielivaihtoehdot suomi ja ruotsi)

Itsearviointikysely word- ja pdf-muodossa etukäteen tutustuttavaksi tai vastauksen keräämiseksi omassa organisaatiossa eri vastaajilta tai vastaajaryhmiltä. Kysely löytyy niin suomeksi kuin ruotsiksi:

Itsearviointikysely suomeksi (oman työn tueksi, word-tiedosto) docx
Itsearviointikysely suomeksi (oman työn tueksi, pdf-tiedosto) pdf
Självutvärderingsblankett för yrkesutbildningens hållbarhetsfärdplan (oman työn tueksi, word-tiedosto) docx
Självutvärderingsblankett för yrkesutbildningens hållbarhetsfärdplan (Oman työn tueksi, pdf-tiedosto) pdf
Takaisin työkalujen listaukseen